top of page

Vándorépítők a Nagyapám Háza táborokban

Az ide évben a Nagyapám Háza táborokban a szakmai tudását már a Vándor Építőmester Alapítvány színeiben adta át Gergő. Lássuk, az ő szemszögéből hogyan zajlott az óbányai tábor.


„Az idei nyár is zsúfoltabb a kelleténél... Igyekszünk a számunkra fontos dolgokat, az általunk megtervezett módon előre tolni, támogatni és fejleszteni.

Kilenc éven át szerveztünk és bonyolítottunk le közvetlenül építőtáborokat, jártuk a vidéket, segítettünk ahol tudtunk, nem kímélve időt, autót, energiát.

Idén más volt a lapleosztás - az év vége majd megmutatja - én mindenesetre már most sikeresnek ítélem a staféta átadását Nagyapám Háza fronton. A főszervezők előtt emelem kalapom - idén is +10 tábort sikerült összehozni, ezek közül 5 kifejezetten Nagyapám Háza tábor, a többi pedig valamilyen formában kapcsolódik a programhoz. 2022-ben már 39 projektgazda jelentkezett, közülük választottuk ki a tavasz folyamán, hogy kiket és milyen mértékben támogatunk. Eljött a nyár és vele együtt a helyszíni megvalósítás: az oktatás és élményátadás ideje.



Miért más ez az év?

Részemről múlt évben lépték és sebességváltás történt és azóta is egy átmeneti időszakban vagyunk: cégépítés, szolgáltatásfejlesztés, valamint mellette adtunk egy kis nyomatékot a saját építkezésünknek is. Közben elkezdtük a Vándor Építőmester Alapítványt is felépíteni. Emellett a Nagyapám Háza Programba már csak mint mentor és külsős oktató tudtam bekapcsolódni. Ez az élet rendje és örülök, hogy előrefelé lépünk.


Nekem is teljesen más volt idén táborban lenni, de mégis hasonló. Más volt, mert a szervezési szálakat már csak éppen látom, hasonló volt, mert ismét 120%-ot kellett odatenni, hogy a résztvevők sokat tanuljanak, és egy meghatározó élménnyel térhessenek haza.




Mi történt Óbányán?

Itt a teljes hetet vállaltam, mint szakmai oktató - érdekesség volt, hogy a Nagyapám Háza mellett a Népi Építészeti Nyári Egyetem is itt valósult meg. Utóbbit az MTKI szervezte, azaz a Magyar Tájházak Központi Igazgatósága.

Az óbányai Illatosháznál ez volt a 4. táborunk - az idei téma a leromlott állapotú vályog falak teljeskörű felújítása volt. Ennek keretében két homlokzat lett szerkezetig letakarva és hagyományos vályogos kéreggel ellátva. Az utcai oromfalra ezen felül vakolat keretezés és hímzés készült.


A létszám 15 fő körül mozgott, a legtöbben ilyen típusú munkát nem végeztek még ezelőtt. A munkafolyamatot a kertben a vályogos föld kitermelésével és rostálásával indítottuk. Az előkészítő munkák részeként készítettünk mintatapasztásokat is, amelyből megtudtuk, hogy a föld igen agyagos, így nagymértékben került bele homok és szálasanyag is - a végső keverés 1:1:1 arányú lett, azaz egy térfogatrész földhöz egy rész homok és pelyvás törek került.


A falakat visszakapartuk a stabil vályogtégla-felületig, a lyukakat, hiányokat pótoltuk. Az előkészített falat ezután vályogos bedörzsöléssel láttuk el, amire közvetlenül hordtuk fel a durvázó alaptapasztást. A mélyebb részeket két rétegben, általános felületen 1 rétegben tapasztottuk 1,5-2 cm vastagságban. Az idő nekünk kedvezett volt légmozgás és általában kifejezetten meleg volt. Az erős száradás miatt a nagymértékben javított keverék is megrepedt, de ennek mértéke számunkra ideális volt - nem vált el lemezesen a faltól, illetve a repedések nem értek össze, nem voltak túl nagyok.


A durva tapasztásra lószaros (mikroszál erősítéses) vályogvakolat került 3-5 mm vastagságban. Ez sokkal gyorsabban szárad meg, a minimális repedéseket pedig ecsetes bedörzsöléssel (felvizezett agyagos sárlével) tüntettük el. A hét utolsó napján került fel erre a 3 réteg meszelés, nagyon vékony rétegekben, mivel ismét szupermeleg volt, és nagyon gyorsan száradtak a felületek.


Ezen felül kialakítottunk a pince előterében két szellőzőnyílást, a kiomló kő lábazatot vissza építettük, valamint az utcafronti oldalon külön mészhabarcs lábazati vakolatot építettünk fel.



A betanuló csapat ˜120 m2-nyi falfelületet újított fel faltól meszelésig szűk 5 nap alatt. A kiegészítő programok, és szakmai előadások kicsit csorbultak a munka javára, de minden nap volt egy 1-2 órás szakmai blokk, ahol megismerkedhetett a csapat a könnyűvályogos építési technológiával, a hagyományos népi falazatok rendszerével és a fenntartható építészet alapjaival. A képek magukért beszélnek :)


Mindenki kitett magáért, kifejezetten büszke vagyok a csapat elkötelezettségére és aktív részvételére - illetve Erzsi (házigazdánk) szervezői munkájára is!

Köszönöm mindenkinek, hogy közösen teremthettünk értéket. Láttam mindenkin, hogy a harmadik napra a kezdeti lendület elfogyott, utána már komfortzónán kívül ment a munka, és az egyéni "határok" feszegetése. Öröm látni, hogy valaki képes fejlődni és jobbá válni akár 1 hét leforgása alatt - ehhez gratulálok mindenkinek!

Részemről az alaphelyzethez való gyors alkalmazkodás és 15 fő tanítása, koordinálása mindenképp kihívás volt - mind szellemileg, mind fizikailag megterhelő. Pont emiatt vállaltam: hogy ez a csapat élmények mellett azzal a szilárd tudattal térjen haza, hogy így is lehet, máshogy is lehet, és hogy többre képes mindenki annál, mint amit gondol magáról!"

Radev Gergő


Az óbányai táboron kívül még két helyszínhez csatlakozott a Vándor Építőmester Alapítvány: Pécsett és Borsodgeszten vettünk részt szakmai oktatóként 1-1 napra. Fontosnak tartjuk, hogy minél több helyen tudjuk bemutatni hitelesen a természetes építkezéshez kapcsolódó hozzáállást és az anyagokat. Szintén fontos, hogy a résztvevőkkel megismertessük a vályog modern arcát, azt, hogy ez egy régi, de a kortárs építészetben már tudományos alapokkal megtámogatott anyag, amivel nem csupán a hagyományokat ápoljuk, de a jövőt is építhetjük.


Hiszünk abban, hogy az anyaghasználaton túl az átadott szemléletmód és értékrend is formálja a jelen lévőket, akik nem csupán a szakmai tudást, de az építészeten keresztül a jövőképet is magukévá tudják tenni. Együtt, közösen így lépésről-lépésre fel tudunk építeni egy olyan jövőt, ami a következő generáció számára is élhető, hiszen nem mindegy mit hagyunk magunk után.

374 views0 comments
bottom of page