top of page

Renoválás sárral

Ígéretünkhöz híven visszatértünk az Állatkertbe, hogy felújítsuk az Afrika kifutó pavilonját.


A pavilont Gergőék még 2014.-ben építették a Vass Zoltán Értékmentő Alapítvánnyal. Az elmúlt szűk egy évtizedben az épület erősen ki volt téve mind a természeti hatásoknak, mind a látogatóknak, - naponta több százan fordultak meg benne. Ehhez képest összességében jó állapotban volt, leginkább a lábazatát érte nagyobb sérülés. Ezeket többségében esőkár okozta. Mivel az épület funkciója az állatok minél autentikusabb környezetben való megfigyelése, így a tetőszerkezete is az afrikai kunyhókat idézi meg. Ezeken az egyszerű építményeken nincs csatorna, illetve egy meglévő betonlpaccba lett beépítve, aminek sima felületéről könnyen felverődik a csapadék.


Így első lépésben a lábazatban keletkezett esőkárt javítottuk ki. Ehhez az épület saját, visszabontott anyagát használtuk fel, amelyhez töreket és némi helyi, friss alapanyagot (elefántkaki ;)) kevertünk. Az arányok így néztek ki: 2 rész visszabontott föld anyag + 1 rész törek, fél rész elefántsz*r. A kaki finom szálerősítés gyanánt került a keveréhez, hasonlóan működik mint a törek, csak épp mikroszinten.

Az elefántok trágyája sokkal hosszabb szálas anyagot tartalmaz, mint a lovaké, vagy a szarvasmarháé, ettől függetlenül a minősége kiváló, felhasználása pedig a durva tapasztáson kívül a simító munkákhoz is alkalmas.


A durva tapasztást kívül belül elvégeztük a lábazaton, majd következett a simító tapasztás. Ehhez 2 rész kapott földet (lösszös agyaos föld balasagyarmat mellől, amelyet külön leteszteltünk a “sukorói laborban”) + 1 rész homokot és 1 rész elefánt kakit alkalmaztunk. A pavilon belső oldalán lenvászon is volt a falba építve. Ez több helyen már megbomlott és lepergett róla a vakolat. Amik nagy részben már leváltak a falról, azokat eltávolítottuk és pótoltuk. Ehhez a javító glettet használtunk, ami a következő keverékből állt: 2 rész rostált föld + 1 rész homok (0-2mm bányahomok)


Utolsó lépésnek az apró repedéseket eltüntető ecsetelés maradt hátra. Ehhez először átrostáltuk a földet, amit aztán vízzel kevertünk, majd leszűrtünk. Az így keletkező sárléhez (2 rész) adtunk még 1 rész homokot és meszelőkefe -illetve a kisebb felületek, az ajtó és a kukucskáló nyílások mentén- kisebb ecsetek segítségével vittünk fel. Ezáltal egy szép, homogén felületet kaptunk.


A lábazat külső részére viszonylag vastagon kellett felvinni a javító anyagot. Aznap a száradás még nem volt tökéletes, így ott a simítást és ecsetelést nem tudtuk elvégezni. Ezért a bekevert anyagból egy kis vödörrel félretettünk, hogy nemsokára visszatérve befejezzük ott is. Ez mindenképp szükséges lesz, hogy a száradás által bekövetkezett repedéseket eltüntesse.


Nagyon jó hangulatban telt a nap. Az Állatkert dolgozói segítőkészek voltak, a látogatók pedig érdeklődők. Főleg az elefántkaki említése hozott lázba mindenkit. :) Nem egy szokványos anyag az biztos, viszont kiválóan alkalmazható a vályogban.

A pavilon megépülésekor is csak természetes anyagokat használtak fel, és ez most a renoválásakor is így volt. Megszépülve várja a látogatókat továbbra is!


Ha szívesen olvasnátok még hasonló projektekről, iratkozzatok fel a hírlevelünkre, és kövessetek minket Facebookon! Izgi és hasznos videókért pedig a TikTokon !


Ha pedig aktívan is részt vennétek a munkánkban, jelentkezzetek hozzánk önkéntesnek!

96 views0 comments

Comments


bottom of page